Sprekers

Dagvoorzitter

 

Suzanne Spliethoff

Pasfoto Suzanne Spliethoff
Dagvoorziter
Speakers Academy

Suzanne Spliethoff, MSc. is werkzaam als freelance dagvoorzitter en presentatrice. Naast haar theateropleiding heeft Suzanne de studie Biomedische Wetenschappen afgerond, waardoor ze veel gevraagd wordt voor (online) evenementen voor o.a. ziekenhuizen, zorgverzekeraars, universiteiten en het Ministerie van VWS. Haar fascinatie voor de wetenschap kan ze ook goed inzetten als actrice en zakelijk leider van Het Acteursgenootschap. Daarnaast is ze wekelijks te zien als verslaggever voor 112 Vandaag op RTL5.

Sprekers

 

Anne de Boer

Pasfoto Anne de Boer
Belangenbehartiger
Alzheimer Nederland

Als belangenbehartiger bij Alzheimer Nederland zet ik me in voor mensen met dementie en hun naasten. Dat doe ik het liefste samen met hen. Door te weten wat er leeft, waar behoeftes liggen en waar mensen met dementie en hun naasten tegenaan lopen, kan ik het beleid op landelijk niveau verbeteren. 

 

Gerda van Tongerloo

Pasfoto Gerda van Tongerloo
Ervaringsdeskundige
Alzheimer Nederland

Ik ben Gerda en ik ban 67 jaar. Ik heb een voorloper van vasculaire dementie. Ik heb een carrière gehad als financieel directeur/ accountant/ controller van verschillende overheidsinstellingen. Ook nu is stil zitten niets voor mij. Ik zit in een pop/rock koor, een sambaband en ik tennis. Ook ben ik co-onderzoeker bij de onderzoeksgroep Brain Power. Ik woon zelfstandig met mijn drie honden. 

 

Conny Helder

Pasfoto Conny Helder
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Conny Helder is minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daarmee verantwoordelijk voor de Nationale Dementiestrategie (2021-2030). Voor haar ministerschap werkte ze onder meer als bestuurder bij ActiZ en sinds 2018 bij de zorginstelling tanteLouise in Bergen op Zoom. Zij begon haar loopbaan in de zorg als operatieassistent in Den Haag en was in de jaren daarna werkzaam in verschillende managementfuncties van ziekenhuizen in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

 

Véronique Timmerhuis

Pasfoto Véronique Timmerhuis
Algemeen Directeur
ZonMw

Véronique Timmerhuis is sinds 1 januari 2020 directeur van ZonMw. Timmerhuis was vanaf 2007 tot 2019 algemeen secretaris/directeur van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarvoor heeft zij gewerkt als secretaris/directeur bij de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid en als senior-onderzoeker bij het Instituut voor Sociaal-wetenschappelijk beleidsonderzoek en advies van de Universiteit van Tilburg. Timmerhuis promoveerde in 1997 aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift ‘Wetenschapsorganisaties in verandering. Keuzen in organisatieontwikkeling en personeelsbeleid’. 

 

Jort Vijverberg

Pasfoto Jort Vijverberg
Neuroloog
Amsterdam UMC

As the part of the Alzheimer Center Amsterdam and Neuroscience Amsterdam, I have dedicated my career to find novel ways to treat Alzheimer’s disease and other dementias. I’m founder of the CNS target and drug discovery center in Amsterdam UMC and PI of many sponsor/investigator initiated clinical trials. I’m part of a strong ecosystem focusing on familial forms in AD/FTD and TBI/CTE in sports. 

 

Edo Richard

Pasfoto Edo Richard
Neuroloog
Radboudumc

Als neuroloog zie ik veel patiënten met geheugenklachten op mijn spreekuur. Ik combineer dat werk met wetenschappelijk onderzoek naar dementie, waarbij het accent ligt op preventie van dementie. Mijn onderzoek richt zich op brandende klinische vragen uit de praktijk. Ook onderzoek ik wat de beste diagnostiek is voor welke patiënt, waarbij meer en vroegere diagnostiek niet altijd beter is. Tot slot onderzoek ik ethische aspecten van diagnostiek en preventie en stel ik steeds de vraag of de patiënt wel beter wordt van een onderzoek of behandeling.

 

Sebastian Köhler

Pasfoto Sebastian Köhler
Hoogleraar Neuroepidemiologie
Universiteit Maastricht

Seb leidt de onderzoekslijn Risico en Preventie van het Alzheimer Centrum Limburg. Speerpunt van de onderzoekslijn is de vertaling van epidemiologische bevindingen naar interventies op zowel individueel niveau als populatieniveau. Zijn groep ontwikkelde de LIBRA-score voor dementiepreventie, de  ‘MijnBreincoach’ app, de volksgezondheidscampagne ‘We zijn zelf het medicijn' en breinzorg.nl. Hij (co-)leidt het Nederlands Dementie Preventie Initiatief (NDPI) en het werkpakket Preventie binnen het nationale ABOARD consortium, allebei onderdeel van de Nationale Dementie Strategie van VWS. Hij is verder co-PI van de FINGER-NL multicenter trial naar leefstijl en cognitie op oudere leeftijd en PI van de nieuwe LIGHT studie naar leefstijlcoaching voor patiënten op de geheugenpoli.

 

Judith Bouwmeester

Pasfoto Judith Bouwmeester
adviseur publieke gezondheid
GGD Zuid-Holland Zuid

Ruim 25 jaar werkervaring in het sociaal domein. Doelgericht, niet lineair. Zet mens en inhoud in beweging. Voegt de daad bij het woord. En kleurt graag een beetje (meer) buiten de lijntjes.

Vandaag kom ik namens de GGD ZHZ een bijdrage leveren aan het tafelgesprek over risicoreductie en gedragsverandering.

 

Peter Heerschop

Pasfoto Peter Heerschop

Peter Heerschop is een Nederlandse cabaretier, programmamaker, acteur en schrijver. Als zeer geliefd BN’er was Peter Heerschop onder andere actief in de programma’s als ‘Kopspijkers’, ‘Ik hou van Holland’, ‘De Vrienden van Van Swieten’ en ‘Volgende week’ en cabaretgroep NUHR. Ook presenteert Peter elke vrijdag een ‘Lieve Marianne’ bij de ochtendshow van Radio 538, aanvankelijk bij Edwin Evers, later bij Frank Dane. Een humoristische column met een lach en een traan. Tevens is Peter vanaf 2002 als cabaretier en journalist voor onder meer Radio 538 en de KNVB aanwezig geweest bij alle EK’s en WK’s voetbal, alsmede alle Olympische Zomer- en Winterspelen.
Peter heeft een grote voorliefde voor het onderwijs. Hij rondde de ALO af en heeft Pedagogiek gestudeerd. Hij geeft nog steeds les op de ALO.
In 2018 toerde hij door het land met zijn solocabaretvoorstelling De minister van Enthousiasme en Peter is weer samen met Viggo Waas, hersteld van een herseninfarct, in het theater te zien met de voorstelling ‘Er gaat nog iets heel moois gebeuren’.

Sessieleiders

 

Hans Alderliesten

Pasfoto Hans Alderliesten
senior onderzoeker
MOVISIE

Iets vergeten of je vergissen is menselijk. Dementie is geen feestje, maar ik wil er graag aan bijdragen dat mensen met dementie en hun naasten een zinvol leven kunnen leiden: lid blijven van de sportvereniging, de verjaardag bezoeken van je kleindochter, in je eigen vertrouwde omgeving blijven wonen, gewone en normale dingen doen. 

Movisie-onderzoek richt zich met name op léven met dementie; voor, rond en na de diagnose. Belangrijk aandachtsgebied is zinvolle daginvulling: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met dementie blijven meedoen? Verder ben ik betrokken bij de implementatie van de Zorgstandaard Dementie, DEMPACT en onderzoek naar diversiteitssensitieve dementiezorg en -ondersteuning.

 

Juliette van Alphen

Pasfoto Juliette van Alphen
Neuropsycholoog, PhD-student
Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC locatie VUmc

In 2020 rondde ik de masteropleiding Klinische Neuropsychologie af. Deze achtergrond gaf mij een vliegende start als klinisch onderzoeker bij het Alzheimercentrum Amsterdam. De ziekte Dementie met Lewy Bodies (DLB) is mijn hoofdfocus. Voor een betere (h)erkenning van DLB onderzoek ik verschillende onderwerpen, zoals ontwikkeling van de ziekte over de tijd en nieuwe diagnostische mogelijkheden.

 

Ton Bakker

Pasfoto Ton Bakker
Lector/ Directeur/ S.O.
Hogeschool Rotterdam/Stichting Wetenschap Balans

Ton Bakker is na zijn artsen opleiding lange tijd werkzaam  geweest als Bestuurder Behandeling & Zorg in combinatie met Specialist Ouderengeneeskunde. Jarenlang heeft hij als SO-deskundige op gedragsgebied deel genomen aan een geheugenpolikliniek in het  Ziekenhuis. In 2010 promoveerde hij op het onderwerp “Psychiatrische functiestoornissen (Probleem gedrag) in de psychogeriatrie; het Integratieve Rehabilitatie en Revalidatie (IRR) -programma”. Sinds 2013 is hij lector met als thema ‘Functiebehoud bij Ouderen vanuit levensloop perspectief’. Hij is hoofdredacteur van het boek ‘Klinisch redeneren bij ouderen; functiebehoud vanuit levensloopperspectief’. Als hoofddocent is hij  betrokken bij o.a. de Leergang Integrale (psycho)geriatrische psychiatrie bij Breederode Hogeschool te Rotterdam en de GGZvs opleiding te Utrecht. Vanaf 2013 bekleedt hij de functie van directeur bij ANBI Stichting Wetenschap Balans. Sinds mei 2019  is hij projectleider van het ZonMw gefinancierde implementatie onderzoek van de STIP-Methode gebaseerd op de richtlijn probleemgedrag bij Dementie van Verenso/NIP 2018. Ook is hij betrokken bij verschillende e-Health projecten zoals NESTORA, Qolead, STIP-APP en Minddistrict

 

Franka Bakker

Pasfoto Franka Bakker
Associate lector Goed Leven met Dementie
Hogeschool Windesheim

Associate lector bij het lectoraat Goed Leven met Dementie, hogeschool Windesheim, Zwolle. Huidige projecten die ze leidt zijn gericht op beeldvorming over dementie (project VRbeelding), zingeving (leernetwerk dementie en zingeving, implementatie ZINGENDA), en leren en ontwikkelen in de dementie zorg (ENABLE-DEM, learning communities). 

 

Sylvia Boekestein

Pasfoto Sylvia Boekestein
Programmamanager
Meandergroep Zuid- Limburg

Meer dan 20 jaar heb ik gewerkt als ergotherapeut in de zorg voor mensen met dementie. Daar waar ik als student altijd zei nooit in de ouderenzorg te willen werken, maar vanaf mijn eerste stage was ik verkocht en wist ik waar mijn hart lag.

Door de jaren heen heb ik me steeds meer gespecialiseerd in het omgaan met gedrag bij mensen met dementie wat vaak niet begrepen wordt door de omgeving. Vanuit deze specialisatie ben ik doorgeroeid naar het coachen en begeleiden van medewerkers in de zorg naar het anders kijken en anders doen in de zorg voor mensen met dementie. De verandering van de zorg naar het meer aansluiten op de behoeften van de hulpvragers!

 

Petra Boersma

Pasfoto Petra Boersma
Senior onderzoeker & programmaleider 'Leren, verbeteren en implementeren'
Hogeschool Inholland & Ben Sajet Centrum

Mijn leerproces begon op de mavo in de jaren 80 en leidde uiteindelijk tot het afronden van mijn promotieonderzoek in 2017. Bij Hogeschool Inholland doe ik onderzoek naar 'het versterken van de eigen regie van ouderen', 'persoonsgerichte zorg verlenen', en het bevorderen van samen leren en ontwikkelen voor studenten, docenten en professionals. Tevens ben ik programmaleider 'Leren, verbeteren en implementeren' bij het Ben Sajet Centrum in Amsterdam. Samen met diverse partners onderzoek ik hoe professionals en studenten kunnen blijven leren en ontwikkelen, zelfs in tijden van constante druk.

Leuk om te vermelden is dat ik vier jaar als 'bruggenbouwer' heb gewerkt in een leer- en innovatienetwerk. 

 

Cindy de Bot

Pasfoto Cindy de Bot
Associate Lector Preventie binnen Verpleegkundige Zorg, Docent Verpleegkunde
Avans Hogeschool

Cindy de Bot is Associate Lector Preventie binnen Verpleegkundige Zorg bij Center of Expertise Perspectief in Gezondheid, Avans Hogeschool. Zij richt zich op  onderzoek vanuit onder andere de positieve gezondheidsbenadering om interprofessionele samenwerking tot stand te brengen in onderzoek, onderwijs en klinische praktijk in de gezondheidszorg. Daarnaast werkt ze aan het initiëren en stimuleren van verpleegkundig onderzoek in de breedste zin van het woord bij de opleiding Verpleegkunde en andere opleidingen in het maatschappelijke domein. Ze is daarnaast betrokken bij het thema palliatieve zorg.

 

Esther Bron

Pasfoto Esther Bron
Wetenschappelijk onderzoeker
Erasmus MC

Dr. Esther Bron is dementieonderzoeker en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en beeldanalyse. Deze veelbelovende technieken kunnen zorgen voor een snellere en meer nauwkeurige diagnose bij dementie, maar worden nog beperkt ingezet. Dr. Bron heeft als missie om te zorgen dat deze computertechnieken gebruikt kunnen worden, zodat toekomstige patiënten kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld op basis van kennis die is opgedaan uit eerdere patiënten. 

Dr. Esther Bron leidt de onderzoekslijn 'Neurobeeldanalyse en machine learning' bij de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC. Ze verdedigde haar proefschrift in 2016 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat zich richtte op de ontwikkeling en validatie van geavanceerde beeldanalysetechnieken voor computergestelde diagnose van dementie. Sindsdien heeft Esther succesvol haar onderzoekslijn opgebouwd en is ze in 2020 benoemd tot universitair docent. 

 

Simone de Bruin

Pasfoto Simone de Bruin
Lector Goed Leven met Dementie
Hogeschool Windesheim

Met mijn onderzoek wil ik eraan bijdragen dat mensen met dementie en hun naasten goed kunnen leven met dementie. Ik houd mij daarom bezig met onderwerpen als genuanceerde beeldvorming van dementie, sociale innovaties die goed leven met dementie ondersteunen (bijv. zorgboerderijen) en het leren en ontwikkelen van professionals in de dementiezorg en -ondersteuning. Ook zet ik mij in voor het verbinden van onderzoek, praktijk en onderwijs zodat innovaties sneller worden opgepakt. 

 

Thomas Claessen

Pasfoto Thomas Claessen
Arts-onderzoeker
Neurochemisch laboratorium & Alzheimercentrum Amsterdam

Thomas Claessen is een onderzoeker en arts bij het Alzheimercentrum Amsterdam en het neurochemisch laboratorium van het Amsterdam UMC, locatie VUmc sinds 2022. Hij doet onderzoek naar een bloedtest (bloedbiomarkers) voor de ziekte van Alzheimer in zowel de huisartsenpraktijk als de geheugenpolikliniek. 

CANTATE-PC en CANTATE-Perspectives zijn twee projecten waar hij zich momenteel mee bezig houdt. CANTATE-PC focust zich op de toegevoegde waarde van een bloedtest voor de ziekte van Alzheimer bij mensen met cognitieve klachten in de huisartsenpraktijk. Middels de CANTATE-Perspectives studie onderzoeken wij wat er nodig is om deze bloedtest te kunnen implementeren in de huisartsenpraktijk.

 

Jolanda Dobbe

Pasfoto Jolanda Dobbe
Promovenda
Amsterdam UMC

Mijn naam is Jolanda Dobbe. Ik ben werkzaam als promovenda (onderzoeker in opleiding) op de afdeling Medische Psychologie van het Amsterdam UMC. Hier doe ik onderzoek naar communicatie over preventie en diagnostiek van dementie. Ik ben betrokken bij twee onderzoeksprojecten, namelijk BIRD-NL en TAP-dementia. 

Binnen BIRD-NL onderzoeken we wat mensen weten over het risico om dementie te krijgen, en wat men zelf kan- en wil doen om het risico op dementie te verkleinen. Bij TAP-dementia doe ik onderzoek naar wat patiënten en naasten willen weten over de diagnose dementie, en hoe artsen deze informatie het beste kunnen communiceren. 

 

Floor Duits

Pasfoto Floor Duits
Neuroloog
AmsterdamUMC, locatie VUmc

Floor Duits is cognitief neuroloog en werkt bij het Alzheimercentrum Amsterdam. Zij heeft haar promotie-onderzoek gedaan op het gebied van biomarkers in het hersenvocht voor de ziekte van Alzheimer. Vervolgens heeft zij haar neurologie-opleiding aan het VUmc, inmiddels AmsterdamUMC, gedaan. Zij heeft zich gespecialiseerd in neuropsychiatrie en dementie op jonge leeftijd. Als onderzoeker houdt zij zich bezig met biomarkers en dementie op jonge leeftijd. Voor dit laatste coördineert zij de landelijke JMD-studie die recent is gestart.

 

Marlise van Eersel

Pasfoto Marlise van Eersel
Internist-ouderengeneeskunde
Alzheimer Centrum Groningen - Universitair Medisch Centrum Groningen

Het zoeken naar oplossingen voor gezondheidsklachten van patiënten is mijn drijfveer. Hierbij patiënt en zijn omgeving centraal stellen, en daarbij aandacht hebben voor de zin en kwaliteit van het leven voor patiënt.

 

Nathalie Eikelenboom

Pasfoto Nathalie Eikelenboom
beleidsadviseur
ZZG Zorggroep

Als beleidsadviseur betrokken bij diverse ontwikkelingen die bijdragen aan het langer thuis/zelfstandig kunnen wonen van ouderen. We steunen dit mooie initiatief van het Odensehuis, met steeds weer creatieve oplossingen die zorgen voor win-win-win!

 

Hester Fidder

Pasfoto Hester Fidder
PhD-student
Afdeling Ouderengeneeskunde, AmsterdamUMC

Ik ben in opleiding tot Specialist Ouderengeneeskunde en combineer dit met een promotieonderzoek. Dit onderzoek gaat over het zelfbewustzijn ("awareness") van mensen met verschillende hersenaandoeningen: Alzheimer, de ziekte van Huntington en het syndroom van Korsakoff. 

 

Wiesje van der Flier

Pasfoto Wiesje van der Flier
Wetenschappelijk directeur Alzheimercentrum Amsterdam
Amsterdam UMC

Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975), neuropsycholoog en klinisch epidemioloog is wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC. Zij voert het Amsterdam Dementia Cohort aan, een doorlopend geheugenpoli-cohort met >6000 patiënten met rijke fenotypering (MRI, EEG, CSF biomarkers, PET) en gelinkte biobank (bloed, DNA, CSF). Het Amsterdam Dementia Cohort staat aan de basis van veel van het onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. De belangrijkste lijnen van onderzoek zijn (i) op zoek naar de oorsprong, (ii) diagnose & prognose, (iii) interventie & preventie. Samen met Philip Scheltens schreef zij in 2015 het Alzheimermysterie (Arbeiderspers). Van der Flier geeft leiding aan ABOARD, een uniek nationaal consortium dat zich richt op het voorbereiden van Nederland op een toekomst mét behandeling op maat voor alzheimer (www.aboard-project.nl). Tevens geeft zij leiding aan TAP-Dementia, en consortium dat zich richt op het verbeteren van diagnostiek voor alzheimer en andere vormen van dementie (www.tap-dementia.nl).

 

Myrthe van Haaften

Pasfoto Myrthe van Haaften
Onderzoeker (PhD-kandidaat)
Erasmus MC, Rotterdam

Myrthe van Haaften is werkzaam bij de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een diagnostisch model voor verschillende vormen van dementie. Hierbij maakt ze gebruik van geavanceerde computertechnieken uit het veld van machine learning, om onder andere MRI scans van de hersenen te analyseren.

 

Willem de Haan

Pasfoto Willem de Haan
Neuroloog
Amsterdam UMC

Ik heb ruim 15 jaar ervaring met cognitieve neurologie en dementie bij het Alzheimercentrum van het Amsterdam UMC. Hier begeleid en behandel ik jaarlijks veel patiënten met een vorm van dementie. 

Daarnaast verricht ik onderzoek naar het verbeteren van de diagnose en prognose van dementie met behulp van hersenactiviteit. Met technieken zoals EEG/MEG, netwerkanalyse en computersimulaties probeer ik met mijn onderzoeksgroep het ziektemechanisme van dementie beter te begrijpen. Ook richten we ons op mogelijk nieuwe behandelingen voor AD, zoals elektrische en magnetische hersenstimulatie. 

Op dit gebied verzorg ik tevens lezingen en colleges, en ontwikkel ik digitaal onderwijs en software.

 

Dédé Handgraaf

Pasfoto Dédé Handgraaf
Promovenda / neuropsycholoog
Alzheimercentrum Amsterdam

Dédé Handgraaf is onderzoeker en neuropsycholoog bij het Alzheimercentrum Amsterdam. Haar promotieonderzoek is de OpMaat studie. Deze studie heeft als doel een praktijkgericht hulpmiddel te ontwikkelen, om de zorg na diagnose te verbeteren. Zij richt zich hierbij op vier zeldzamere vormen van dementie, namelijk Dementie met Lewy Bodies (DLB), Frontotemporale Dementie (FTD), Primair Progressieve Afasie (PPA) en Posterieure Corticale Atrofie (PCA). 

 

Marielle Hobbelen

Pasfoto Marielle Hobbelen
Docent-onderzoeker
Rotterdam University of Applied Sciences (Hogeschool Rotterdam)

Ik ben Marielle Hobbelen, van huis uit psychologe, maar na enkele jaren in de psychiatrie gewerkt te hebben, onderzoek gaan doen. Sinds 2010 ben ik verbonden als docent Social Work en onderzoeker voor het kenniscentrum Zorginnovatie aan de Hogeschool Rotterdam. De onderzoeken die ik uitvoer hebben betrekking op vroegsignalering, armoedeproblematiek, eenzaamheid of sociaal isolement, zingeving en de mogelijkheid om betekenisvol bezig te zijn in de wijk. Mijn hart ligt bij het actief betrekken en samen optrekken met betrokkenen en zo vormgeven aan interventies of methodieken die zo het beste aansluiten bij waar mensen zelf behoefte aan hebben.’

 

Xu Jingyuan

Pasfoto Xu Jingyuan
Promovenda
Leids Universitair Medisch Centrum

Ik ben psycholoog en onderzoeker in opleiding bij de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) onder het Leids Universitair Medisch Centrum. 

Ik vind het belangrijk om goed en passend zorg te bieden aan mensen met dementie in de laatste levensfase. Mijn onderzoek gaat over de acceptatie van verschillende vormen van zorg in deze fase, namenlijk het gebruik van monitoringstechnologieën bij het levenseinde, proactieve zorgplanning, en euthanasie (deel van de internationale CONT-END studie). 

 

Fenna Kempe

Pasfoto Fenna Kempe
Casemanager dementie
Zeeuwse Zorgschakels

Ik ben Fenna Kempe, 28 jaar oud en woonachtig in het mooie Ovezande (Zeeland). Ondertussen ben ik 5,5 jaar werkzaam als casemanager dementie bij Zeeuwse Zorgschakels. In deze functie mag ik mensen met dementie en hun omgeving thuis begeleiden met alles wat bij dit proces komt kijken. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar onze website: Casemanagement Dementie - Zeeuwse Zorgschakels

 

Tara Koenders

Pasfoto Tara Koenders
Programmaleider implementatie zorgstandaard dementie
Vilans

Van jongs af aan ben ik al geintereseerd in het thema dementie; als professional in de zorg en als nichtje van een oom met dementie.

Na diverse functies bij o.a. een zorgverzekeraar en een adviesbureau in de zorg  werk ik nu als programmaleider implementatie zorgstandaard dementie en als accounthouder dementie op het kennisplein zorgvoorbeter (https://www.zorgvoorbeter.nl/thema-s/dementie) bij Vilans.

Er zijn veel mooie voorbeelden over hoe we bij kunnen dragen aan kwaliteit voor leven voor mensen met dementie. Mijn ambitie is om deze  actief te delen met de rest van Nederland.  Waarom het wiel zelf uitvinden als iemand anders het al heeft bedacht?

 

Esmee Kreuk

Pasfoto Esmee Kreuk
PhD-student
Amsterdam UMC

Sinds een jaar werk ik als PhD-student in het onderzoeksveld van dementie. Ik. Aangezien er (helaas) nog geen effectieve behandeling is voor dementie, vind ik het ontzettend belangrijk om me in te zetten voor preventie. 

Voor die missie doe ik onderzoek naar doeltreffende risicocommunicatie: hoe zorgen we ervoor dat informatie over preventie van dementie toegankelijk en begrijpelijk is voor iedereen? En daarbij, als jonge onderzoeker, wil ik dit onderwerp ook graag meer onder de aandacht brengen bij jongeren.

 

Yvonne van der Leest

Pasfoto Yvonne van der Leest
Eigenaar Zorgerf Buiten-Land en Buiten-Verblijf
Zorgerf Buiten-Verblijf

In de afgelopen 15 jaar heb ik samen met mijn man René het Zorgerf opgezet. Twee mooie plekken in de natuur ( Putten en Nijkerk) waar mensen met dementie een aantal dagen in de week welkom zijn en na verloop van tijd kunnen komen wonen in de hofjes. Wij vinden het belangrijk dat mensen met dementie voluit kunnen leven, zich vrij en ondersteund voelen om datgene te doen wat voor hen belangrijk is.

 

Alberto De Luca

Pasfoto Alberto De Luca
Universitair Docent (Assistant Professor)
UMC Utrecht

Alberto De Luca is universitair docent bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, waar hij onderzoek doet naar de toepassing van medische beeldvorming (voornamelijk MRI) en kunstmatige intelligentie (AI) in dementie, onder andere. 

Binnen het TAP-DEMENTIA consortium leidt Alberto een project waarbij AI wordt ingezet om cognitieve klachten te voorspellen bij patiënten met vasculaire dementie. Wat dit project bijzonder maakt, is dat er methoden worden toegepast die inzicht geven in de voorspelling (zogenaamde "explainable" AI)

 

Judith Meijers

Pasfoto Judith Meijers
Associate Professor
Maastricht University

Dr. Judith Meijers (van origine verpleegkundige) is als universitair hoofddocent werkzaam bij de vakgroep Health Services Research, Maastricht University. Zij is sinds 2012 ‘linking pin’ binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg voor zorgorganisatie Zuyderland, waar zij sinds 2014 ook werkzaam is als senior beleidsadviseur. Verder is  Judith  o.a. mee aan de advance care planning-kennisagenda van SANO en de dementiestandaard. Ze heeft ruime ervaring in onderzoek en onderwijs op het gebied van proactieve zorgplanning voor ouderen.

 

Silke Metzelthin

Pasfoto Silke Metzelthin
Assistant professor
Universiteit Maastricht

Silke Metzelthin werkt als assistant professor aan de Universiteit Maastricht en is verbonden aan de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Ze doet sinds 10 jaar nationaal en internationaal onderzoek naar reablement. Ze is lid van het internationaal reablement netwerk (https://reable.auckland.ac.nz/), coordinator van het internationaal ReableDEM netwerk en projectleider van een nationaal begeleidings- en evaluatietraject van reablement initiatieven in Nederland.

 

Tanya Palsma

Pasfoto Tanya Palsma
PhD candidate
Radboudumc Alzheimer Centrum

Tijdens mijn Bachelor ben ik erg geïnteresseerd geraakt in dementie, Alzheimer en onderzoek. Ik ben dan ook erg blij dat ik na mijn Master Brain and Cognitive Science verder mag gaan met mijn interesses naar dementie en onderzoek in het PhD project bij het Radboudumc Alzheimer Centrum. 

Als onderdeel van het ABOARD consortium onderzoeken wij de preventie van dementie bij mensen met geheugenklachten. Hiervoor is een hele mooie nieuwe website ontwikkeld die we graag verder onderzoeken en delen met de rest van Nederland!

 

Loesan Peters

Pasfoto Loesan Peters
Directeur, Initiatiefnemer Odensehuis Animi Vivere
Stichting Odensehuis Animi Vivere, proeftuin van Netwerk NONNA

Ik werk vanaf 1983 in de zorg voor mensen met dementie. Vanaf 2004 werkzaam met jonge mensen met dementie intramuraal. Vervolgens de Bachelor of education gevolgd en als docent lesmateriaal ontwikkeld voor professionals over Jonge mensen met dementie. Coachopleidingen gevolgd en mijn eigen coachpraktijk gestart ' Animi Vivere '. Als casemanager gewerkt binnen de regio Nijmegen .  En vanuit de behoefte van jonge mensen met dementie en hun naasten ben ik als burgerinitiatief gestart met het Odensehuis Animi Vivere. Een laagdrempelige voorziening waar men lotgenoten kan treffen, zichzelf kunnen zijn en waar de eigen regie, gelijkwaardigheid en eigen talenten kunnen benutten. Maar als burgerinitiatief een regionale voorziening runnen zorgt nog steeds voor veel hindernissen. In 2022 heb ik de Master Management en Innovatie in maatschappelijke organisaties afgerond. Ik denk graag in mogelijkheden!

 

Annette Plantinga

Pasfoto Annette Plantinga
Docent-Onderzoeker
NHL Stenden Hogeschool

Een enthousiaste, bevlogen onderzoeker die zich met passie inzet om met behulp van onderzoek het leven van en de zorg voor kwetsbare mensen, waaronder mensen met dementie te verbeteren. 

Momenteel ben ik in de afronden fase van  mijn promotieonderzoek. Dit gaat over verpleegkundige zorg voor mensen met dementie in het ziekenhuis. Het is mijn missie om zorgprofessionals in ziekenhuizen bewust te maken van wat zij kunnen doen om de ziekenhuizen dementievriendelijker te maken.

 

Sara van de Schraaf

Pasfoto Sara van de Schraaf
PhD-student/Neuropsycholoog
Amsterdam UMC

Ik doe een promotieonderzoek bij het Amsterdam UMC op de afdelingen Interne Ouderengeneeskunde en Ouderengeneeskunde. Mijn onderzoek gaat over kenmerken van en passende zorg voor mensen met vasculaire cognitieve beperkingen, zoals vasculaire dementie. 

Mijn achtergrond ligt in de neuropsychologie, ik ben afgestuurd van de research master psychology op Universiteit van Amsterdam. Naast mijn promotieonderzoek heb ik als psycholoog neuropsychologische onderzoek gedaan bij het Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA).

 

Eefje Sizoo

Pasfoto Eefje Sizoo
Specialist ouderengeneeskunde, onderzoeker en docent
Amsterdam UMC

Op mijn 18e had ik een bijbaan in een verzorgingshuis. Dat was mijn eerste kennismaking met ouderen. Ik vond het erg interessant om tijdens de dagelijkse zorg hun verhalen te horen.  

Tijdens mijn geneeskundeopleiding ontdekte ik dat de werking van de hersenen mij vooral trok. Na mijn opleiding ben me in onderzoek en in de praktijk me hier in gaan verdiepen. Ik ben specialist ouderengeneeskunde geworden. Hersenaandoeningen komen veel voor in dit vak en je zoekt samen met de persoon, zijn naasten en verschillende professionals naar de best passende zorg.

Nu werk ik als onderzoeker samen met mensen in de praktijk (ouderen, naasten en professionals) aan onderzoek rond cognitieve verschijnselen bij dementie en hoe je mensen met dementie goed kunt betrekken en ondersteuning bij beslissingen.   

 

Carolien Smits

Pasfoto Carolien Smits
Strategisch adviseur
Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen

Ik heb als psycholoog/sociaal gerontoloog mijn hele leven onderzoek gedaan naar ouder worden en oudere volwassenen. Sinds vier jaar richt ik me binnen Pharos expliciet op gezondheidsverschillen en diversiteit bij ouderen. we willen alle kennis van mensen met dementie, mantelzorgers, praktijk- en beleidsprofessionals 'vertalen' en gebruiken om het werk van professionals in het dementiedomein te ondersteunen.

 

Sjacko Sobczak

Pasfoto Sjacko Sobczak
Lector; Ouderenpsychiater
Hogeschool Rotterdam; Mondriaan

Ik werk als ouderenpsychiater bij Mondriaan en ben daarnaast onderzoeker - zowel aan Hogeschool Rotterdam (Lector Dementie, neuropsychiatrische symptomen en gedrag) als bij Maastricht University. Mijn expertise is traumatische stress bij ouderen - in het bijzonder bij mensen met dementie.

 

Chartlotte Teunissen

Pasfoto Chartlotte Teunissen
Hoofd Neurochemisch Laboratorium
Amsterdam UMC

Charlotte Teunissen heeft als doel de zorg voor patiënten met neurologische aandoeningen te verbeteren door gebruik van biomarkers in lichaamsvloeistoffen. Ze ontwikkelt tests in hersenvocht of bloed voor het vaststellen van verschillende vormen van dementie, of voor het montioren van effecten van behandelingen. Studies van haar onderzoeksgroep omvatten het hele proces van biomarkerontwikkeling. Ze beginnen met identificatie van nieuwe biomarkers, gevolgd door de ontwikkeling van tests, klinische validatie en uiteindelijk implementatie in de klinische praktijk. Ze leidt verschillende internationale netwerken, omdat samenwerking onmisbaar in dit onderzoek, en de biomarkerstudies binnen het ABOARD project. 

 

Lotte Truin

Pasfoto Lotte Truin
Promovendus
Maastricht University/Alzheimer Centrum Limburg

Als promovendus bij het Alzheimer Centrum Limburg focus ik mij op risicoreductie van dementie door leefstijlaanpassingen bij mensen met geheugenklachten. Binnen mijn onderzoek hebben we de website BreinZorg (www.breinzorg.nl) ontwikkeld. BreinZorg is er voor mensen met geheugenklachten en hun zorgverleners en geeft informatie over de relatie tussen je manier van leven en de hersengezondheid.

 

Lise Vandaele

Pasfoto Lise Vandaele
Promovendus (verplegingswetenschapper)
Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Ik ben 27 jaar en ik ben in 2023 naar Nederland verhuisd voor de liefde. In België ben ik afgestudeerd als verplegingswetenschapper. Na enige tijd gewerkt te hebben als verpleegkundige en verpleegkundig specialist, ging ik de uitdaging aan als promovendus. Ik heb een grote interesse in wetenschappelijk onderzoek, voornamelijk bij jonge mensen met dementie. Tijdens mijn studies droomde ik dan ook om ooit onderzoek te mogen doen. Enkele jaren later, ben ik mijn droom aan het waarmaken.  

 

Wieteke van Dam

Pasfoto Wieteke van Dam
docent-onderzoeker
Hogeschool Rotterdam / Werkplaats Sociaal Domein ZHZ

Ik heb altijd verontwaardiging gevoeld bij hoe we als samenleving over kwetsbare ouderen praten. Als kind leerde ik dat het niet iedereen gegeven is om kinderen volwassen te zien worden of om terug te kijken op 40 jaar werk, of dat nu met trots of vanuit opluchting is. Daarom zet ik me als onderzoeker in om een ander perspectief te laten zien, waarbij toenemende kwetsbaarheid het menszijn niet overschaduwd, maar in het licht zet. 

 

Maarten van der Ven

Pasfoto Maarten van der Ven
Klinisch Geriater
Radboudumc

Sinds december 2022 ben ik werkzaam als klinisch geriater in het Radboudumc, waar ik met passie de zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid combineer met het opleiden van toekomstige zorgprofessionals en een promotieonderzoek naar hoe dokters van de toekomst beter kunnen leren samenwerken om zo geïntegreerde zorg te leveren.

 

Hilde Verbeek

Pasfoto Hilde Verbeek
Hoogleraar Zorgomgeving voor kwetsbare ouderen
Universiteit Maastricht

Mijn onderzoek richt zich op innovatieve vormen van wonen met (intensieve) zorg, zoals mensen met dementie, denk aan zorgboerderijen, vitale gemeenschappen en kleinschalige woonvormen. Ik onderzoek hoe de omgeving het functioneren en dagelijks leven van ouderen en hun naasten kan verbeteren.  

Ik werk als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en ben voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Dit is een formele en structurele samenwerking tussen 9 zorgorganisaties, 2 middelbaar beroepsonderwijs instellingen (MBO), Zuyd Hogeschool en de Universiteit Maastricht. Met wetenschappelijk onderzoek willen we kwaliteit van leven, zorg en werk in de ouderenzorg verbeteren

 

Maartje Vermeer

Pasfoto Maartje Vermeer
Docent Social Work - GET-lab medewerker - Onderzoeker
Avans Hogeschool

Mijn naam is Maartje Vermeer en ik ben werkzaam binnen het GET-lab. Het GET-lab is een centrale plek bij Avans Hogeschool in Breda en Den Bosch waar onderwijs, onderzoek en het werkveld samenkomen. Het GET-lab heeft als doel om samen te werken aan maatschappelijke vraagstukken door het inzetten en creëren van vernieuwende oplossingen – technologische en sociale innovaties - voor de brede gezondheid van inwoners van Midden en West-Brabant. In het GET-lab werken we samen aan maatschappelijke vraagstukken en streven we naar vernieuwende oplossingen die een positieve impact hebben op onze gemeenschap.

 

Marie Roos Vermeiren

Pasfoto Marie Roos Vermeiren
Arts-onderzoeker
Alzheimer Centrum, Amsterdam UMC

Voor ik begon als onderzoeker bij het Alzheimer Centrum in Amsterdam, heb ik geneeskunde gestudeerd aan het Erasmus MC. Vandaag zet ik mij in om de diagnostiek voor patiënten met (ziekten die leiden tot) dementie te verbeteren.

 

Myrra Vernooij-Dassen

Pasfoto Myrra Vernooij-Dassen
Emeritus hoogleraar
radboud university medical center

Naar aanleiding van een artikel over social health van Machteld Huber realiseerde ik me dat ik als medisch socioloog verwijderd was geraakt van mijn roots. Het onderzoek van de relatie tussen social health en dementie werd mijn nieuwe passie. Twee grote subsidies boden de kans tot dit nieuwsgierigheid gedreven onderzoek. Het resultaat van deze onderzoeken ga ik met u delen.

Ik ben Professor Myrra Vernooij-Dassen (> 300 publications, H-Index 57), voormalig directeur van het Radboud Alzheimer Center en voorzitter van INTERDEM. Ik ben visiting professor aan de Gadjah Mada University in Yogyakarta, Indonesia en Bradford University UK, lid van de  Scientific Advisory Board van JPND en voorzitter van de International Psychogeriatric Association’s (IPA)’s webinar taskforce. Ik ben Officier in de Orde van Oranje Nassau. 

 

 

 

Freek Verstege

Pasfoto Freek Verstege
Financieel expert
Netwerk Nonna

Adviseur met meer dan 16 jaar ervaring in de gezondheidszorg op financieel, economisch, vastgoed en risicomanagement. 

Voornamelijk gericht op de Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Specialist in scheiden wonen en zorg (Volledig Pakket Thuis) en gebruik van business intelligence om data om te zetten in bruikbare informatie.

 

 

Helma Verstraeten

Pasfoto Helma Verstraeten
PhD-candidate en beleidsadviseur
LUMC, Hogeschool Rotterdam, WVO Zorgstroom

Het onderwerp van mijn promotieonderzoek is de kwaliteit van de aanpak van probleemgedrag. Hierbij richt ik mij op de implementatie van de STIP-Methode in de langdurige dementiezorg en op een verkenning van probleemgedrag in de Geriatrische Revalidatiezorg. Dit onderzoek is een samenwerking tussen Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Hogeschool Rotterdam en WVO Zorgstroom. 

Bij WVO Zorgstroom, een VVT-organisatie in de provincie Zeeland, ben ik ook werkzaam als beleidsadviseur. De STIP-Methode wordt bij WVO Zorgstroom toegepast.

 

Anne Verstraten

Klinisch geriater
Radboudumc

Klinisch geriater, Radboudumc

 

Leonie (N.C.) Visser

Pasfoto Leonie (N.C.) Visser
Senior Onderzoeker
Amsterdam UMC

Momenteel werk ik als onderzoeker in het Amsterdam UMC, zowel op de afdeling Medische Psychologie als in Alzheimercentrum Amsterdam. Ik begeleid veel onderzoek met als doel om medische communicatie bij de ziekte van Alzheimer en dementie (preventie) te verbeteren. Dit gaat zowel over gesprekken tussen zorgverleners en patiënten en hun naasten, als over informatie die gedeeld wordt online, via folders of in digitale tools (apps). Ik werk onder andere binnen het ABOARD-project, BIRD-NL en NDPI.

 

Marieke van Werkhoven

Pasfoto Marieke van Werkhoven
Nationaal coördinator implementatie Zorgstandaard Dementie
Zorgstandaard Dementie

In mijn werk speelde samenwerking tussen verschillende professionals en organisaties altijd een rol. Ik heb een brede ervaring in samenwerking in vele domeinen in en rond gezondheidszorg.

Het verbinden van mensen aan een visie die is gebaseerd op inhoud en praktijk is wat mijn hart sneller doet slaan. In het bijzonder de wereld van mensen met dementie heeft mijn belangstelling. Vanuit persoonlijke ervaring ben ik extra gemotiveerd om hen te helpen met kwalitatief goede ondersteuning en zorg.

 

Frank Wolters

Pasfoto Frank Wolters
arts-epidemioloog
Erasmus MC

Gepassioneerd medicus en wetenschapper met als doel om de tijdige diagnostiek en preventie van dementie te verbeteren!

 

Gili Yaron

Pasfoto Gili Yaron
Senior onderzoeker
Hogeschool Windesheim

Mijn onderzoek draait om het thema 'goede relaties' bij dementie. Het verbeteren van de zorg en ondersteuning bij dementie vraagt namelijk om samenwerking tussen verschillende betrokkenen. Maar: mensen met dementie, professionals, naasten, onderzoekers, managers--ze zijn heel verschillend. Om samen te kunnen werken moeten zij deze verschillen overbruggen. En hiervoor zijn goede relaties onmisbaar! De zorg en ondersteuning bij dementie verbeteren? Volgens mij is dit een kwestie van relaties verbeteren. Ik wil dus ontdekken hoe we dit samen doen!

 

Canan Ziylan

Pasfoto Canan Ziylan
Docent-onderzoeker
Hogeschool Rotterdam

Canan Ziylan werkt als senior onderzoeker bij Kenniscentrum Zorginnovatie en als hogeschooldocent bij de Bachelor Verpleegkunde en Master Advanced Nursing Practice. Haar expertise ligt in interdisciplinaire samenwerking binnen de ouderenzorg.

Ze is hoofdonderzoeker bij de STIP-Methode, gericht op de integrale preventie en behandeling van probleemgedrag bij dementie.